perjantai 17. lokakuuta 2014

Pärnun ruska-aika

Kaunis aurinkoinen houkutteli heti aamusta ulkoilemaan ja ihastelemaan Pärnun kaupunkiruskaa. Läheisessä puistossa ruusut vielä osittain kukkivat vaikka pakkastakin oli pari astetta. Inkan mielestä tuoksuivat edelleenkin hyvälle, se täytyy joka kerta ohikulkiessa tarkistaa.




Samassa puistossa muratit olivat kauniin näköisiä portin pielessä roikkuessaan. Tuon saman portin läpi Inka kulkee joka kerta puiston halki mennessään. 


 


Leikkipuistoon mennessä oli matkan varrella Munamäki. Sinne oli hyvä kiivetä katselemaan maisemia. Ja sitten puistoon leikkimään.




Pärnun kaupungissa kasvaa paljon lehtipuita kuten tammia, vaahteroita ja lehmuksia. Ovat yleensä aika mahtavan kokoisia puita.




Huomaa että Suomessa on syyslomat meneillään. Suomalaisia eläkeläisiähän täällä näkyy koko ajan, mutta nyt on paljon nuorempiakin ihmisiä ja varsinkin lapsiperheitä. Päivällä esimerkiksi ostoskeskuksissa ei tunnu olevankaan muita kuin suomalaisia ihmisiä, kun paikalliset ovat koulussa ja töissä. Suomen kieltä siis kuulee joka puolelta.




Varsinkin tälläisella aurinkoisella ilmalla Pärnu on todella kaunis lomakaupunki. Puistoja ja katuja pitkin on hauska kävellä ja ihastella kauniita hienoja taloja ja värikkäitä ruskapuita.




Kaunis sää oli houkutellut paljon ihmisiä liikkeelle. Näistä suurin osa näytti ja kuulosti olevan suomalaisia lomanviettäjiä.




Vanhan kaupungin ja rannan välinen alue on kyllä näkemisen arvoinen, Mielenkiintoisen näköisiä taloja ja hienoja huviloita tulee vastaan. Onhan siellä joukossa ränsistyneitä talojakin, mutta pääsääntöisesti ihan kivan näkösiä




Vallikäärissä eli vallihaudassa suihkulähde oli vielä toiminnassa. Sorsat uiskentelivat vesisuihkun alla. Tavallisisista puistoista suihkulähteet on jo otettu pois käytössä ja altaat peitetty laudoille talvea varten.




Vallikäärin satamassa näkyi olevan muutamia veneitä paikallaan.




Inkan kanssa keräsimme kauniita vaahteranlehtiä mukaan ja myöskin tammenterhoja. Niistä voi keksiä sitten jotakin askarreltavaa.




Oli harvinainen päivä, kun ei tuullut kovasti. Aurinkoinen sää oli houkutellut hiekkarannoille paljon ihmisiä kävelemään. Suihkulähteet oli peitetty talviteloille ja norsu nökötti yksinäisen näköisenä rannalla. Kävi siinä onneksi aina välillä joku lapsista laskemassa liukumäkeä.




Rannan leikkipuistossakin oli useita suomalaisia perheitä. Inka leikki mielellään samaa kieltä puhuvien kanssa. Puiden välissä oli valtavat kasat pudonneita lehtiä odottamassa poisvientiä. Lapsethan hoksasivat että kasoihin on kiva hyppiä. Inka valitsi oman kasan ja aloitti oman hyppytuokion.




Pärnussa kasvaa siellä täällä hevoskastanjapuita. Puissa on keväällä isot valkeat kukat, jotka näin syksyllä ovat jo muuttuneet vihreiksi piikkipalloiksi. Kun ne putoavat niiden sisältä löytyy isoja, kauniin ruskeita siemeniä, pähkinöitä. Näitä pähkinöitä keräsimme Inkan kanssa ison pussillisen. Vieraidenkin kanssa olemme keränneet pähkinöitä, ja he ovat vieneet niitä mukanaan.




Olisipa ollut tälläinen sää myös edellisinä päivinä, jolloin meillä oli vieraita Suomesta. Mutta onnistuihan se kaupungin esittely vähän tuulisemmallakin ilmalla. Inkakin sai näyttää omat leikkipaikkansa.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti