tiistai 30. syyskuuta 2014

Soomaan kansallispuistossa

Päivästä näytti tulevan kaunis ja aurinkoinen, joten päätimme lähteä tänään heti aamusta jonnekkin luontoretkelle. Ajelimme siis Soomaan kansallispuistoon, joka on suuri soiden ja rämeiden muodostama alue. Keväisin tulva peittää siellä kaikki alavat metsät, pellot, tiet ja pihatkin. Ihmisten on liikuttava silloin veneellä. Kävimme ensin Soomaan luontokeskuksessa katselemassa mitä sieltä löytyy ja saimme mukaamme kartan, jossa näkyivät alueen kaikki luontopolut.




Luontokeskukselta lähti parin kilometrin pituinen majavapolku. Se kierteli ensin metsikössä, joka on keväisin veden peitossa. Puihin oli laitettu merkkejä, millä tasolla minäkin vuonna tulvat ovat olleet. Opastauluja oli siellä täällä ja Inka kyseli niistä kovasti, mutta aina ei kielitaito riittänyt suomentamaan niitä. Onneksi tauluissa oli hyvät kuvat, joten niistä pystyi paljon päättelemään asioita.




Metsiköstä polku johti joenrantaa. Siinä kuulema asustelee majavia. Nyt oli jo hyvät pitkospuut jota pitkin oli helppo kävellä ja tasanteilla olevilla penkeillä oli mukava levätä. Puita oli kaatunut vähän joka puolella. Tuon puukasan alta pujottelimme rantaan syömään eväitä ja ihastelemaan maisemia. 




Joessa näkyi olevan kyllä majavan tekemä pato, mutta itse majavaa ei nähty. Erään puun juurella oli ihan tuoreita lastuja, joten aika äskettäin siinä oli käyty puuta narskuttelemassa. Mutta jostain syystä homma oli jäänyt kesken.




Tämä polku sujui reippaasti joten meillä oli vielä hyvin aikaa katsella muitakin paikkoja. Tien varrelta lähti toinenkin reitti, joka johti pitkospuita pitkin suomaisemien läpi. Kävelimme reittiä joka oli tehty helppokulkuiseksi pyörätuolilla ym. liikkujia varten. Sai Inkakin reilusti juoksennella eikä tarvinnut niin tarkasti katsella jalkoihinsa.




Kaunis oli suomaisemakin. Inka otti omalla leikkipuhelimellaan paljon kuvia, joten jäi varmasti paljon muistoja.




Soomaan kansallispuistoon ajoimme Tori nimisen kylän kautta. Täällä on jalostettu ja kasvatettu hevosrotu, jota kutsutaan torinhevoseksi. Näitä vanhoja jalostustalleja on edelleenkin toiminnassa. Ja Torissa on todella hienon näköinen vanha kivikirkko. 




Ruska-aika alkaa olla täälläkin. Virossa kasvaa paljon vaahteria ja tammia, joten puiden lehtiruska on todella kaunis. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti